SSC CGL English Questions

SSC CGL English Comprehension
(13th Sep - Shift 2)

Q.No: 1
Select the most appropriate synonym of the given word: BIBLIOPHILE
เคฆिเค เค—เค เคถเคฌ्เคฆ เค•ा เคธเคฌเคธे เค‰เคชเคฏुเค•्เคค เคชเคฐ्เคฏाเคฏเคตाเคšी เคšुเคจें: BIBLIOPHILE (เคชुเคธ्เคคเค•-เคช्เคฐेเคฎी)
1. Publisherเคช्เคฐเค•ाเคถเค•
2. Bookkeeperเคฌเคนीเค–ाเคคा เคฐเค–เคจे เคตाเคฒा
3. Librarianเคชुเคธ्เคคเค•ाเคฒเคฏाเคง्เคฏเค•्เคท
4. Book-loverเคชुเคธ्เคคเค•-เคช्เคฐेเคฎी
Correct Answer / เคธเคนी เค‰เคค्เคคเคฐ: Book-lover (เคชुเคธ्เคคเค•-เคช्เคฐेเคฎी)
๐Ÿ“ Description: 4 New Practice Questions (4 เคจเค เค…เคญ्เคฏाเคธ เคช्เคฐเคถ्เคจ)
Q1: Synonym of 'ALTRUIST'? [เคชเคฐोเคชเค•ाเคฐी เค•ा เคชเคฐ्เคฏाเคฏเคตाเคšी?]
Ans: Philanthropist [เคœเคจเคนिเคคैเคทी]
Q2: Synonym of 'MISANTHROPE'? [เคฎाเคจเคตเคฆ्เคฐोเคนी เค•ा เคชเคฐ्เคฏाเคฏเคตाเคšी?]
Ans: Hater of mankind [เคฎाเคจเคต เคœाเคคि เคธे เค˜ृเคฃा เค•เคฐเคจे เคตाเคฒा]
Q3: Synonym of 'GLUTTON'? [เคชेเคŸू เค•ा เคชเคฐ्เคฏाเคฏเคตाเคšी?]
Ans: Gourmand [เค…เคงिเค• เค–ाเคจे เคตाเคฒा]
Q4: Synonym of 'INTROVERT'? [เค…ंเคคเคฐ्เคฎुเค–ी เค•ा เคชเคฐ्เคฏाเคฏเคตाเคšी?]
Ans: Reserved [เคธंเค•ोเคšी]
Q.No: 2
Choose the correct meaning of idiom: Has two strings to his bow
เคฎुเคนाเคตเคฐे เค•ा เคธเคนी เค…เคฐ्เคฅ เคšुเคจें: Has two strings to his bow (เค…เคชเคจी เค•เคฎाเคจ เคฎें เคฆो เคคाเคฐ เคนोเคจा / เคเค• เคธे เค…เคงिเค• เคตिเค•เคฒ्เคช เคนोเคจा)
1. He is indecisive in crucial matters.เคตเคน เคฎเคนเคค्เคตเคชूเคฐ्เคฃ เคฎाเคฎเคฒों เคฎें เค…เคจिเคฐ्เคฃाเคฏเค• เคนै।
2. He has two romantic interests simultaneously.เค‰เคธเค•ी เคเค• เคธाเคฅ เคฆो เคฐोเคฎांเคŸिเค• เคฐुเคšिเคฏां เคนैं।
3. He has an additional skill or option to rely on.เค‰เคธเค•े เคชाเคธ เคจिเคฐ्เคญเคฐ เคฐเคนเคจे เค•े เคฒिเค เคเค• เค…เคคिเคฐिเค•्เคค เค•ौเคถเคฒ เคฏा เคตिเค•เคฒ्เคช เคนै।
4. He uses deception to achieve goals.เคตเคน เคฒเค•्เคท्เคฏों เค•ो เคช्เคฐाเคช्เคค เค•เคฐเคจे เค•े เคฒिเค เคงोเค–े เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•เคฐเคคा เคนै।
Correct Answer / เคธเคนी เค‰เคค्เคคเคฐ: He has an additional skill or option to rely on. (เค‰เคธเค•े เคชाเคธ เคจिเคฐ्เคญเคฐ เคฐเคนเคจे เค•े เคฒिเค เคเค• เค…เคคिเคฐिเค•्เคค เค•ौเคถเคฒ เคฏा เคตिเค•เคฒ्เคช เคนै।)
๐Ÿ“ Description: 4 New Practice Questions (4 เคจเค เค…เคญ्เคฏाเคธ เคช्เคฐเคถ्เคจ)
Q1: Idiom: 'Bite the bullet'? [เค•เค िเคจ เคชเคฐिเคธ्เคฅिเคคि เค•ा เคธाเคฎเคจा เค•เคฐเคจा]
Ans: To endure a painful experience [เคเค• เคฆเคฐ्เคฆเคจाเค• เค…เคจुเคญเคต เคธเคนเคจा]
Q2: Idiom: 'A piece of cake'? [เคฌเคนुเคค เค†เคธाเคจ เค•ाเคฎ]
Ans: Something very easy [เค•ुเค› เคฌเคนुเคค เค†เคธाเคจ]
Q3: Idiom: 'Spill the beans'? [เคฐเคนเคธ्เคฏ เค‰เคœाเค—เคฐ เค•เคฐเคจा]
Ans: Reveal a secret [เคเค• เคฐเคนเคธ्เคฏ เค‰เคœाเค—เคฐ เค•เคฐเคจा]
Q4: Idiom: 'Under the weather'? [เคฌीเคฎाเคฐ เคฎเคนเคธूเคธ เค•เคฐเคจा]
Ans: Feeling ill [เคฌीเคฎाเคฐ เคฎเคนเคธूเคธ เค•เคฐเคจा]
Q.No: 3
Select the most appropriate antonym of the given word. Lachrymose
เคฆिเค เค—เค เคถเคฌ्เคฆ เค•ा เคธเคฌเคธे เค‰เคชเคฏुเค•्เคค เคตिเคฒोเคฎ เคšुเคจें: Lachrymose (เคถोเค•เคชूเคฐ्เคฃ / เคฐोเคจे เคตाเคฒा)
1. Tearfulเค…เคถ्เคฐुเคชूเคฐ्เคฃ
2. Mournfulเคถोเค•เค—्เคฐเคธ्เคค
3. Weepyเคฐोเคจे เคตाเคฒा
4. Jovialเคช्เคฐเคธเคจ्เคจเคšिเคค्เคค / เคนเคธเคฎुเค–
Correct Answer / เคธเคนी เค‰เคค्เคคเคฐ: Jovial (เคช्เคฐเคธเคจ्เคจเคšिเคค्เคค / เคนเคธเคฎुเค–)
๐Ÿ“ Description: 4 New Practice Questions (4 เคจเค เค…เคญ्เคฏाเคธ เคช्เคฐเคถ्เคจ)
Q1: Antonym of 'OPTIMISTIC'? [เค†เคถाเคตाเคฆी เค•ा เคตिเคฒोเคฎ?]
Ans: Pessimistic [เคจिเคฐाเคถाเคตाเคฆी]
Q2: Antonym of 'DILIGENT'? [เคฎेเคนเคจเคคी เค•ा เคตिเคฒोเคฎ?]
Ans: Lazy [เค†เคฒเคธी]
Q3: Antonym of 'ABUNDANT'? [เคช्เคฐเคšुเคฐ เค•ा เคตिเคฒोเคฎ?]
Ans: Scarce [เคฆुเคฐ्เคฒเคญ / เค•เคฎी]
Q4: Antonym of 'OBSOLETE'? [เคชुเคฐाเคจे เค•ा เคตिเคฒोเคฎ?]
Ans: Modern/Current [เค†เคงुเคจिเค• / เคตเคฐ्เคคเคฎाเคจ]
Q.No: 4
Identify the misspelt word
เค—เคฒเคค เคตเคฐ्เคคเคจी เคตाเคฒे เคถเคฌ्เคฆ เค•ो เคชเคนเคšाเคจें
1. Acquiescenceเคฐเคœ़ाเคฎंเคฆी
2. Bourgeoisieเคฎเคง्เคฏเคฎ เคตเคฐ्เค—
3. Consciencious(เค—เคฒเคค เคธ्เคชेเคฒिंเค— - เคธเคนी: Conscientious - เคˆเคฎाเคจเคฆाเคฐ)
4. Epitomeเคช्เคฐเคคीเค• / เคจिเคšोเคก़
Correct Answer / เคธเคนी เค‰เคค्เคคเคฐ: Consciencious (เคธเคนी เคธ्เคชेเคฒिंเค— 'Conscientious' เคนोเคคी เคนै)
๐Ÿ“ Description: 4 New Practice Questions (4 เคจเค เค…เคญ्เคฏाเคธ เคช्เคฐเคถ्เคจ)
Q1: Misspelt word: Vaccum, Vacuum, Vacume?
Ans: Vaccum (Correct is Vacuum) [เคตैเค•्เคฏूเคฎ]
Q2: Misspelt word: Acomodate, Accommodate, Acommodate?
Ans: Acomodate (Correct is Accommodate) [เคธเคฎाเคฏोเคœिเคค เค•เคฐเคจा]
Q3: Misspelt word: Mischevous, Mischievous, Mischivous?
Ans: Mischevous (Correct is Mischievous) [เคถเคฐाเคฐเคคी]
Q4: Misspelt word: Embarass, Embarrass, Embaress?
Ans: Embarass (Correct is Embarrass) [เคถเคฐ्เคฎिंเคฆा เค•เคฐเคจा]
Q.No: 5
Spot the correct spelling of an electron-transport protein.
เคเค• เค‡เคฒेเค•्เคŸ्เคฐॉเคจ-เคชเคฐिเคตเคนเคจ เคช्เคฐोเคŸीเคจ เค•ी เคธเคนी เคตเคฐ्เคคเคจी (เคธ्เคชेเคฒिंเค—) เค•ा เคชเคคा เคฒเค—ाเคं।
1. Cytocrome(เค—เคฒเคค เคตเคฐ्เคคเคจी)
2. Cytocrhome(เค—เคฒเคค เคตเคฐ्เคคเคจी)
3. Cytochromeเคธाเค‡เคŸोเค•्เคฐोเคฎ (เคธเคนी เคตเคฐ्เคคเคจी)
4. Cytohrome(เค—เคฒเคค เคตเคฐ्เคคเคจी)
Correct Answer / เคธเคนी เค‰เคค्เคคเคฐ: Cytochrome (เคธाเค‡เคŸोเค•्เคฐोเคฎ)
๐Ÿ“ Description: 4 New Practice Questions (4 เคจเค เค…เคญ्เคฏाเคธ เคช्เคฐเคถ्เคจ)
Q1: Correct spelling of disease? Pnumonia, Pneumonia, Neumonia?
Ans: Pneumonia [เคจिเคฎोเคจिเคฏा]
Q2: Correct spelling? Hemmorage, Hemorrhage, Hemorhage?
Ans: Hemorrhage [เคฐเค•्เคคเคธ्เคฐाเคต]
Q3: Correct spelling? Diarhea, Diarrhoea, Diarhoea?
Ans: Diarrhoea [เคฆเคธ्เคค]
Q4: Correct spelling? Colestrol, Cholesterol, Cholestrol?
Ans: Cholesterol [เค•ोเคฒेเคธ्เคŸ्เคฐॉเคฒ]
Q.No: 6
Choose the correct one-word substitute for: 'A state of temporary disuse or suspension'.
เคฆिเค เค—เค เคตाเค•्เคฏांเคถ เค•े เคฒिเค เคธเคนी เคเค• เคถเคฌ्เคฆ เคšुเคจें: 'A state of temporary disuse or suspension' (เค…เคธ्เคฅाเคฏी เค…เคจुเคชเคฏोเค— เคฏा เคจिเคฒंเคฌเคจ เค•ी เคธ्เคฅिเคคि)।
1. Intermissionเคฎเคง्เคฏांเคคเคฐ
2. Recessเค…เคตเค•ाเคถ
3. Abeyanceเค เคนเคฐाเคต / เคจिเคฒंเคฌเคจ
4. Dormancyเคธुเคช्เคคाเคตเคธ्เคฅा
Correct Answer / เคธเคนी เค‰เคค्เคคเคฐ: Abeyance (เค เคนเคฐाเคต / เคจिเคฒंเคฌเคจ)
๐Ÿ“ Description: 4 New Practice Questions (4 เคจเค เค…เคญ्เคฏाเคธ เคช्เคฐเคถ्เคจ)
Q1: A person who knows many languages?
Ans: Polyglot [เคฌเคนुเคญाเคทी]
Q2: A place where birds are kept?
Ans: Aviary [เคชเค•्เคทीเคถाเคฒा]
Q3: One who dies for a noble cause?
Ans: Martyr [เคถเคนीเคฆ]
Q4: A study of ancient things?
Ans: Archaeology [เคชुเคฐाเคคเคค्เคต เคตिเคœ्เคžाเคจ]
Q.No: 7
Select the correct option:
The analyst found the correlation to be _____ marginal to influence policy.
เคธเคนी เคตिเค•เคฒ्เคช เคšुเคจें:
เคตिเคถ्เคฒेเคทเค• เคจे เคชाเคฏा เค•ि เคธเคนเคธंเคฌंเคง เคจीเคคि เค•ो เคช्เคฐเคญाเคตिเคค เค•เคฐเคจे เค•े เคฒिเค _____ เคฎाเคฎूเคฒी เคฅा।
1. tooเคฌเคนुเคค (เคจเค•ाเคฐाเคค्เคฎเค• เค…เคฐ्เคฅ เคฎें 'เคœเคฐूเคฐเคค เคธे เคœ्เคฏाเคฆा')
2. veryเคฌเคนुเคค
3. soเค‡เคคเคจा
4. asเคœैเคธा
Correct Answer / เคธเคนी เค‰เคค्เคคเคฐ: too ('too... to' เค•ा เคช्เคฐเคฏोเค— เคนोเคคा เคนै, เคœैเคธे 'too marginal to influence')
๐Ÿ“ Description: 4 New Practice Questions (4 เคจเค เค…เคญ्เคฏाเคธ เคช्เคฐเคถ्เคจ)
Q1: He is ____ weak to walk. (so/too)
Ans: too [เค‡เคคเคจा เค•เคฎเคœोเคฐ เค•ि เคšเคฒ เคจเคนीं เคธเค•เคคा]
Q2: She is ____ beautiful. (too/very)
Ans: very [เคฌเคนुเคค]
Q3: It was ____ dark that I couldn't see. (so/too)
Ans: so [เค‡เคคเคจा]
Q4: He ran ____ fast to be caught. (too/very)
Ans: too [เคชเค•เคก़े เคœाเคจे เค•े เคฒिเค เคฌเคนुเคค เคคेเคœ]
Q.No: 8
Select the correct option:
Her argument was compelling; _____ it was based on outdated data.
เคธเคนी เคตिเค•เคฒ्เคช เคšुเคจें:
เค‰เคธเค•ा เคคเคฐ्เค• เคธเคฎ्เคฎोเคนเค• (เคฎเคœเคฌूเคค) เคฅा; _____ เคฏเคน เคชुเคฐाเคจे เคกेเคŸा เคชเคฐ เค†เคงाเคฐिเคค เคฅा।
1. otherwiseเค…เคจ्เคฏเคฅा
2. converselyเค‡เคธเค•े เคตिเคชเคฐीเคค
3. neverthelessเคคเคฅाเคชि / เคซिเคฐ เคญी
4. subsequentlyเคฌाเคฆ เคฎें
Correct Answer / เคธเคนी เค‰เคค्เคคเคฐ: nevertheless (เคคเคฅाเคชि / เคซिเคฐ เคญी)
๐Ÿ“ Description: 4 New Practice Questions (4 เคจเค เค…เคญ्เคฏाเคธ เคช्เคฐเคถ्เคจ)
Q1: It was raining; ____, we went out. (therefore/nevertheless)
Ans: nevertheless [เคซिเคฐ เคญी]
Q2: Hurry up, ____ you will miss the train. (otherwise/moreover)
Ans: otherwise [เค…เคจ्เคฏเคฅा]
Q3: He worked hard; ____, he failed. (however/so)
Ans: however [เคนाเคฒांเค•ि]
Q4: She is smart; ____, she is kind. (conversely/moreover)
Ans: moreover [เค‡เคธเค•े เค…เคฒाเคตा]
Q.No: 9
Select the correct option:
Had it not been for her timely intervention, the discussion might well have _____ into an acrimonious stalemate.
เคธเคนी เคตिเค•เคฒ्เคช เคšुเคจें:
เคฏเคฆि เค‰เคธเค•ा เคธเคฎเคฏ เคชเคฐ เคนเคธ्เคคเค•्เคทेเคช เคจ เคนोเคคा, เคคो เคšเคฐ्เคšा เคธंเคญเคตเคคः เคเค• เค•เคŸु เค—เคคिเคฐोเคง เคฎें _____ เคœाเคคी।
1. evolvedเคตिเค•เคธिเคค เคนोเคจा (เคธเค•ाเคฐाเคค्เคฎเค• เคฐूเคช เคฎें)
2. devolvedเคชเคคเคจ เคนोเคจा / เคฌिเค—เคก़เคจा
3. emergedเค‰เคญเคฐเคจा
4. absorbedเค…เคตเคถोเคทिเคค
Correct Answer / เคธเคนी เค‰เคค्เคคเคฐ: devolved (เคชเคคเคจ เคนोเคจा / เคฌिเค—เคก़เคจा)
๐Ÿ“ Description: 4 New Practice Questions (4 เคจเค เค…เคญ्เคฏाเคธ เคช्เคฐเคถ्เคจ)
Q1: The peaceful protest _____ into a riot. (evolved/devolved)
Ans: devolved [เคฌिเค—เคก़ เค—เคฏा]
Q2: Humans have _____ from apes. (evolved/devolved)
Ans: evolved [เคตिเค•เคธिเคค เคนुเค]
Q3: New problems have _____ recently. (emerged/absorbed)
Ans: emerged [เค‰เคญเคฐे เคนैं]
Q4: The sponge _____ the water. (evolved/absorbed)
Ans: absorbed [เคธोเค– เคฒिเคฏा]
Q.No: 10
Find the part of the sentence that contains an error:
The regulator's decision to postpone the implementation (1)/ was attributed partly to industry pressure (2)/ and partly due to legal ambiguity (3)/ surrounding the recent amendments. (4)
เคตाเค•्เคฏ เค•े เค‰เคธ เคญाเค— เค•ा เคชเคคा เคฒเค—ाเคं เคœिเคธเคฎें เคค्เคฐुเคŸि (เค—เคฒเคคी) เคนै:
เคจिเคฏाเคฎเค• เค•ा เค•ाเคฐ्เคฏाเคจ्เคตเคฏเคจ เค•ो เคธ्เคฅเค—िเคค เค•เคฐเคจे เค•ा เคจिเคฐ्เคฃเคฏ (1) / เค†ंเคถिเค• เคฐूเคช เคธे เค‰เคฆ्เคฏोเค— เค•े เคฆเคฌाเคต เค•ो เคœिเคฎ्เคฎेเคฆाเคฐ เค เคนเคฐाเคฏा เค—เคฏा เคฅा (2) / เค”เคฐ เค†ंเคถिเค• เคฐूเคช เคธे เค•ाเคจूเคจी เค…เคธ्เคชเคท्เคŸเคคा เค•े เค•ाเคฐเคฃ (3) / เคนाเคฒ เค•े เคธंเคถोเคงเคจों เค•े เค†เคธเคชाเคธ। (4)
1. (1)เคญाเค— 1
2. (2)เคญाเค— 2
3. (3)เคญाเค— 3 (เคฏเคนाँ partly 'due to' เค•ी เคœเค—เคน partly 'to' เคนोเคจा เคšाเคนिเค)
4. (4)เคญाเค— 4
Correct Answer / เคธเคนी เค‰เคค्เคคเคฐ: (3) ('partly to' เค•ा เคœोเคก़ा 'partly to' เคธे เคฌเคจเคคा เคนै)
๐Ÿ“ Description: 4 New Practice Questions (4 เคจเค เค…เคญ्เคฏाเคธ เคช्เคฐเคถ्เคจ)
Q1: Error in: He is not only smart but also he is hardworking.
Ans: "he is" not required after but also. [but also hardworking]
Q2: Error in: Although it rained, but we played.
Ans: Remove 'but'. Although is followed by a comma or 'yet'.
Q3: Error in: Both Ram as well as Shyam came.
Ans: Replace 'as well as' with 'and'. Both takes 'and'.
Q4: Error in: Either he or his friends is coming.
Ans: Replace 'is' with 'are'. Verb follows the nearest subject (friends).
Q.No: 11
Find the part of the sentence that contains an error:
That there exists no recourse for citizens (1)/ if environmental violations are condoned at the ministerial level (2)/ underline a systemic erosion of (3)/ constitutional accountability. (4)
เคตाเค•्เคฏ เค•े เค‰เคธ เคญाเค— เค•ा เคชเคคा เคฒเค—ाเคं เคœिเคธเคฎें เคค्เคฐुเคŸि (เค—เคฒเคคी) เคนै:
เคฏเคน เค•ि เคจाเค—เคฐिเค•ों เค•े เคฒिเค เค•ोเคˆ เคธเคนाเคฐा เคจเคนीं เคนै (1) / เคฏเคฆि เคฎंเคค्เคฐी เคธ्เคคเคฐ เคชเคฐ เคชเคฐ्เคฏाเคตเคฐเคฃीเคฏ เค‰เคฒ्เคฒंเค˜เคจों เค•ो เคฎाเคซ เค•เคฐ เคฆिเคฏा เคœाเคคा เคนै (2) / เคช्เคฐเคฃाเคฒीเค—เคค เค•्เคทเคฐเคฃ เค•ो เคฐेเค–ांเค•िเคค เค•เคฐเคคा เคนै (3) / เคธंเคตैเคงाเคจिเค• เคœเคตाเคฌเคฆेเคนी เค•ा। (4)
1. (1)เคญाเค— 1
2. (2)เคญाเค— 2
3. (3)เคญाเค— 3 (เคตिเคทเคฏ 'That there exists no recourse...' เคเค•เคตเคšเคจ (Singular) เคนै, เค‡เคธเคฒिเค 'underlines' เคนोเคจा เคšाเคนिเค)
4. (4)เคญाเค— 4
Correct Answer / เคธเคนी เค‰เคค्เคคเคฐ: (3) (underline เค•ी เคœเค—เคน underlines เคนोเค—ा)
๐Ÿ“ Description: 4 New Practice Questions (4 เคจเค เค…เคญ्เคฏाเคธ เคช्เคฐเคถ्เคจ)
Q1: Error in: A bouquet of flowers were given.
Ans: Replace 'were' with 'was'. (Bouquet is singular)
Q2: Error in: The quality of the apples are bad.
Ans: Replace 'are' with 'is'. (Quality is singular)
Q3: Error in: Everyone of the boys love to ride.
Ans: Replace 'love' with 'loves'. (Everyone is singular)
Q4: Error in: The news are good today.
Ans: Replace 'are' with 'is'. (News is singular)
Q.No: 12
Change the following from active to passive:
We shall have dispatched the invitations before Friday evening.
เคจिเคฎ्เคจเคฒिเค–िเคค เค•ो Active เคธे Passive เคฎें เคฌเคฆเคฒें:
เคนเคฎ เคถुเค•्เคฐเคตाเคฐ เคถाเคฎ เคธे เคชเคนเคฒे เคจिเคฎंเคค्เคฐเคฃ เคญेเคœ เคšुเค•े เคนोंเค—े।
1. The invitations shall have dispatched before Friday evening.(เค—เคฒเคค เคธंเคฐเคšเคจा)
2. The invitations shall have had been dispatched before Friday evening.(เค—เคฒเคค เคธंเคฐเคšเคจा)
3. The invitations shall have be dispatched before Friday evening.(เค—เคฒเคค เคธंเคฐเคšเคจा)
4. The invitations shall have been dispatched before Friday evening.เคจिเคฎंเคค्เคฐเคฃ เคถुเค•्เคฐเคตाเคฐ เคถाเคฎ เคธे เคชเคนเคฒे เคญेเคœे เคœा เคšुเค•े เคนोंเค—े। (เคธเคนी)
Correct Answer / เคธเคนी เค‰เคค्เคคเคฐ: The invitations shall have been dispatched before Friday evening.
๐Ÿ“ Description: 4 New Practice Questions (4 เคจเค เค…เคญ्เคฏाเคธ เคช्เคฐเคถ्เคจ)
Q1: Passive of: He will write a letter.
Ans: A letter will be written by him.
Q2: Passive of: She is cooking food.
Ans: Food is being cooked by her.
Q3: Passive of: They had won the match.
Ans: The match had been won by them.
Q4: Passive of: I have finished the work.
Ans: The work has been finished by me.
Q.No: 13
Select the sentence containing the homonym of the highlighted word:
The medieval oriel window projected elegantly from the chapel wall.
เคนाเค‡เคฒाเค‡เคŸ เค•िเค เค—เค เคถเคฌ्เคฆ เค•ा เคนोเคฎोเคจिเคฎ (เคธเคฎाเคจ เคง्เคตเคจि เคตाเคฒा เคถเคฌ्เคฆ) เคฏुเค•्เคค เคตाเค•्เคฏ เคšुเคจें:
เคฎเคง्เคฏเคฏुเค—ीเคจ เค“เคฐिเคฏเคฒ เค–िเคก़เค•ी เคšैเคชเคฒ เค•ी เคฆीเคตाเคฐ เคธे เคธुเคฐुเคšिเคชूเคฐ्เคฃ เคขंเค— เคธे เคจिเค•เคฒी เคนुเคˆ เคฅी। (เคจोเคŸ: เคฏเคนाँ Oriel เค•ा เคนोเคฎोเคจिเคฎ Aerial/Aureole เค•े เคธंเคฆเคฐ्เคญ เคฎें เคนै)
1. The priest admired the sunlight filtering through the oriel.เคชुเคœाเคฐी เคจे เค“เคฐिเคฏเคฒ เคธे เค›เคจเค•เคฐ เค†เคคी เคงूเคช เค•ी เคช्เคฐเคถंเคธा เค•ी।
2. The duke stood by the oriel gazing at the courtyard.เคก्เคฏूเค• เค“เคฐिเคฏเคฒ เค•े เคชाเคธ เค–เคก़ा เคนोเค•เคฐ เค†ंเค—เคจ เค•ो เคฆेเค– เคฐเคนा เคฅा।
3. The technician adjusted the frequency on the oriel.เคคเค•เคจीเคถिเคฏเคจ เคจे เค“เคฐिเคฏเคฒ (เคฏเคนाँ เคเคฐिเคฏเคฒ/เคंเคŸीเคจा เค•ा เค…เคฐ्เคฅ เคนै) เคชเคฐ เค†เคตृเคค्เคคि เค•ो เคธเคฎाเคฏोเคœिเคค เค•िเคฏा।
4. The stained-glass oriel was restored by artisans.เคฐंเค—ीเคจ เค•ांเคš เคตाเคฒे เค“เคฐिเคฏเคฒ เค•ो เค•ाเคฐीเค—เคฐों เคฆ्เคตाเคฐा เคฌเคนाเคฒ เค•िเคฏा เค—เคฏा เคฅा।
Correct Answer / เคธเคนी เค‰เคค्เคคเคฐ: The technician adjusted the frequency on the oriel. (เคฏเคนाँ Oriel เคถเคฌ्เคฆ Aerial 'เคंเคŸीเคจा' เค•ी เคง्เคตเคจि เค•े เคฐूเคช เคฎें เค‡เคธ्เคคेเคฎाเคฒ เคนुเค† เคนै)
๐Ÿ“ Description: 4 New Practice Questions (4 เคจเค เค…เคญ्เคฏाเคธ เคช्เคฐเคถ्เคจ)
Q1: Homonym of 'Sun'?
Ans: Son [เคฌेเคŸा]
Q2: Homonym of 'Bare'?
Ans: Bear [เคญाเคฒू / เคธเคนเคจा]
Q3: Homonym of 'Flour'?
Ans: Flower [เคซूเคฒ]
Q4: Homonym of 'Right'?
Ans: Write [เคฒिเค–เคจा]
Q.No: 14
Convert the sentence provided below from its passive voice structure to an active voice structure:
The photos will be printed by the studio within an hour.
เคจीเคšे เคฆिเค เค—เค เคตाเค•्เคฏ เค•ो เค‰เคธเค•े เคชैเคธिเคต เคตॉเคฏเคธ เคธ्เคŸ्เคฐเค•्เคšเคฐ เคธे เคเค•्เคŸिเคต เคตॉเคฏเคธ เคธ्เคŸ्เคฐเค•्เคšเคฐ เคฎें เคฌเคฆเคฒें:
เคซोเคŸो เคเค• เค˜ंเคŸे เค•े เคญीเคคเคฐ เคธ्เคŸूเคกिเคฏो เคฆ्เคตाเคฐा เคช्เคฐिंเคŸ เค•ी เคœाเคंเค—ी।
1. The studio prints the photos within an hour.เคธ्เคŸूเคกिเคฏो เคเค• เค˜ंเคŸे เค•े เคญीเคคเคฐ เคคเคธ्เคตीเคฐें เคช्เคฐिंเคŸ เค•เคฐเคคा เคนै। (เค—เคฒเคค Tense)
2. The studio will print the photos within an hour.เคธ्เคŸूเคกिเคฏो เคเค• เค˜ंเคŸे เค•े เคญीเคคเคฐ เคคเคธ्เคตीเคฐें เคช्เคฐिंเคŸ เค•เคฐेเค—ा। (เคธเคนी)
3. The photos printed by the studio soon.(เค—เคฒเคค เค—्เคฐाเคฎเคฐ)
4. The studio had printed the photos in an hour.เคธ्เคŸूเคกिเคฏो เคจे เคเค• เค˜ंเคŸे เคฎें เคคเคธ्เคตीเคฐें เคช्เคฐिंเคŸ เค•เคฐ เคฆी เคฅीं। (เค—เคฒเคค Tense)
Correct Answer / เคธเคนी เค‰เคค्เคคเคฐ: The studio will print the photos within an hour.
๐Ÿ“ Description: 4 New Practice Questions (4 เคจเค เค…เคญ्เคฏाเคธ เคช्เคฐเคถ्เคจ)
Q1: Active of: The cake was eaten by him.
Ans: He ate the cake.
Q2: Active of: A song is being sung by her.
Ans: She is singing a song.
Q3: Active of: The car has been washed by John.
Ans: John has washed the car.
Q4: Active of: English is spoken by them.
Ans: They speak English.

Reading Comprehension Passage (Q.No 15 to 19)

In contemporary discourse, the debate between entrepreneurship and conventional employment has gained remarkable traction. เคธเคฎเค•ाเคฒीเคจ เคตिเคฎเคฐ्เคถ เคฎें, เค‰เคฆ्เคฏเคฎिเคคा เค”เคฐ เคชाเคฐंเคชเคฐिเค• เคฐोเคœเค—ाเคฐ เค•े เคฌीเคš เค•ी เคฌเคนเคธ เคจे เค‰เคฒ्เคฒेเค–เคจीเคฏ เคœोเคฐ เคชเค•เคก़ เคฒिเคฏा เคนै।

While traditional employment offers predictability, structured growth, and a defined career trajectory, entrepreneurship appeals to those seeking autonomy, innovation, and the potential for exponential returns. เคœเคฌเค•ि เคชाเคฐंเคชเคฐिเค• เคฐोเคœเค—ाเคฐ เคญเคตिเคท्เคฏเคตाเคฃी (เคธ्เคฅिเคฐเคคा), เคธंเคฐเคšिเคค เคตिเค•ाเคธ เค”เคฐ เคเค• เคจिเคถ्เคšिเคค เค•ैเคฐिเคฏเคฐ เคช्เคฐเค•्เคทेเคชเคตเค•्เคฐ (เคฐाเคธ्เคคा) เคช्เคฐเคฆाเคจ เค•เคฐเคคा เคนै, เค‰เคฆ्เคฏเคฎिเคคा เคธ्เคตाเคฏเคค्เคคเคคा, เคจเคตाเคšाเคฐ เค”เคฐ เค…เคค्เคฏเคงिเค• เคฒाเคญ เค•ी เค•्เคทเคฎเคคा เคšाเคนเคจे เคตाเคฒों เค•ो เค†เค•เคฐ्เคทिเคค เค•เคฐเคคी เคนै।

However, both paths are fraught with distinct advantages and inherent uncertainties. เคนाเคฒाँเค•ि, เคฆोเคจों เคฐाเคธ्เคคे เค…เคฒเค—-เค…เคฒเค— เคซाเคฏเคฆों เค”เคฐ เค…ंเคคเคฐ्เคจिเคนिเคค เค…เคจिเคถ्เคšिเคคเคคाเค“ं เคธे เคญเคฐे เคนुเค เคนैं।

Employment, particularly within established organizations, provides financial stability, social recognition, and institutional support. เคฐोเคœเค—ाเคฐ, เคตिเคถेเคท เคฐूเคช เคธे เคธ्เคฅाเคชिเคค เคธंเค—เค เคจों เค•े เคญीเคคเคฐ, เคตिเคค्เคคीเคฏ เคธ्เคฅिเคฐเคคा, เคธाเคฎाเคœिเค• เคฎाเคจ्เคฏเคคा เค”เคฐ เคธंเคธ्เคฅाเค—เคค เคธเคฎเคฐ्เคฅเคจ เคช्เคฐเคฆाเคจ เค•เคฐเคคा เคนै।

Employees are not burdened with existential risks such as capital loss or market unpredictability. เค•เคฐ्เคฎเคšाเคฐिเคฏों เคชเคฐ เคชूंเคœी เคนाเคจि เคฏा เคฌाเคœाเคฐ เค•ी เค…เคช्เคฐเคค्เคฏाเคถिเคคเคคा เคœैเคธे เค…เคธ्เคคिเคค्เคต เคธंเคฌंเคงी เคœोเค–िเคฎों เค•ा เคฌोเค เคจเคนीं เคนोเคคा เคนै।

Instead, they operate within frameworks of responsibility and hierarchy, where risk is absorbed at higher managerial levels. เค‡เคธเค•े เคฌเคœाเคฏ, เคตे เคœिเคฎ्เคฎेเคฆाเคฐी เค”เคฐ เคชเคฆाเคจुเค•्เคฐเคฎ (hierarchy) เค•े เคขांเคšे เค•े เคญीเคคเคฐ เค•ाเคฎ เค•เคฐเคคे เคนैं, เคœเคนां เคœोเค–िเคฎ เค‰เคš्เคš เคช्เคฐเคฌंเคงเค•ीเคฏ เคธ्เคคเคฐों เคชเคฐ เคธเคนเคจ เค•เคฐ เคฒिเคฏा เคœाเคคा เคนै।

For many, this structure offers psychological comfort and a clear roadmap for progression. เค•เคˆ เคฒोเค—ों เค•े เคฒिเค, เคฏเคน เคธंเคฐเคšเคจा เคฎเคจोเคตैเคœ्เคžाเคจिเค• เค†เคฐाเคฎ เค”เคฐ เคช्เคฐเค—เคคि เค•े เคฒिเค เคเค• เคธ्เคชเคท्เคŸ เคฐोเคกเคฎैเคช เคช्เคฐเคฆाเคจ เค•เคฐเคคी เคนै।

Conversely, entrepreneurship demands resilience, resourcefulness, and a high tolerance for ambiguity. เค‡เคธเค•े เคตिเคชเคฐीเคค, เค‰เคฆ्เคฏเคฎिเคคा เคฒเคšीเคฒाเคชเคจ (เค•เค िเคจाเค‡เคฏों เคธे เค‰เคฌเคฐเคจे เค•ी เค•्เคทเคฎเคคा), เคธाเคงเคจ เคธंเคชเคจ्เคจเคคा เค”เคฐ เค…เคธ्เคชเคท्เคŸเคคा เค•े เคฒिเค เค‰เคš्เคš เคธเคนเคจเคถीเคฒเคคा เค•ी เคฎांเค— เค•เคฐเคคी เคนै।

Entrepreneurs must navigate volatile markets, regulatory complexities, and the absence of assured income—challenges often underestimated by aspirants. เค‰เคฆ्เคฏเคฎिเคฏों เค•ो เค…เคธ्เคฅिเคฐ เคฌाเคœाเคฐों, เคตिเคจिเคฏाเคฎเค• เคœเคŸिเคฒเคคाเค“ं เค”เคฐ เคธुเคจिเคถ्เคšिเคค เค†เคฏ เค•ी เค…เคจुเคชเคธ्เคฅिเคคि เคธे เค—ुเคœเคฐเคจा เคชเคก़เคคा เคนै - เค‡เคจ เคšुเคจौเคคिเคฏों เค•ो เค…เค•्เคธเคฐ เค†เค•ांเค•्เคทिเคฏों เคฆ्เคตाเคฐा เค•เคฎ เค†ंเค•ा เคœाเคคा เคนै।

Yet, for those with a risk appetite and creative acumen, entrepreneurship promises a unique form of fulfillment. เคซिเคฐ เคญी, เคœोเค–िเคฎ เคฒेเคจे เค•ी เคญूเค– เค”เคฐ เคฐเคšเคจाเคค्เคฎเค• เค•ुเคถाเค—्เคฐเคคा (เคธเคฎเค) เคฐเค–เคจे เคตाเคฒों เค•े เคฒिเค, เค‰เคฆ्เคฏเคฎिเคคा เคเค• เค…เคฆ्เคตिเคคीเคฏ เคช्เคฐเค•ाเคฐ เค•ी เคธंเคคुเคท्เคŸि เค•ा เคตाเคฆा เค•เคฐเคคी เคนै।

It allows individuals to disrupt existing paradigms, build ventures from the ground up, and possibly shape industries. เคฏเคน เคต्เคฏเค•्เคคिเคฏों เค•ो เคฎौเคœूเคฆा เคช्เคฐเคคिเคฎाเคจों (เคชैเคฐाเคกाเค‡เคฎ) เค•ो เคคोเคก़เคจे, เค‰เคฆ्เคฏเคฎों เค•ो เคถूเคจ्เคฏ เคธे เค–เคก़ा เค•เคฐเคจे เค”เคฐ เคธंเคญเคตเคคः เค‰เคฆ्เคฏोเค—ों เค•ो เค†เค•ाเคฐ เคฆेเคจे เค•ी เค…เคจुเคฎเคคि เคฆेเคคा เคนै।

Societal perceptions further complicate the dichotomy. เคธाเคฎाเคœिเค• เคงाเคฐเคฃाเคं เค‡เคธ เคฆ्เคตंเคฆ्เคต (เคตिเคญाเคœเคจ) เค•ो เค”เคฐ เคœเคŸिเคฒ เคฌเคจाเคคी เคนैं।

In many cultures, steady employment is seen as the hallmark of success, while entrepreneurial endeavors are often perceived as reckless or unstable—until they succeed. เค•เคˆ เคธंเคธ्เค•ृเคคिเคฏों เคฎें, เคธ्เคฅिเคฐ เคฐोเคœเค—ाเคฐ เค•ो เคธเคซเคฒเคคा เค•ी เคชเคนเคšाเคจ เค•े เคฐूเคช เคฎें เคฆेเค–ा เคœाเคคा เคนै, เคœเคฌเค•ि เค‰เคฆ्เคฏเคฎเคถीเคฒเคคा เค•े เคช्เคฐเคฏाเคธों เค•ो เค…เค•्เคธเคฐ เคฒाเคชเคฐเคตाเคน เคฏा เค…เคธ्เคฅिเคฐ เคฎाเคจा เคœाเคคा เคนै - เคœเคฌ เคคเค• เค•ि เคตे เคธเคซเคฒ เคจ เคนो เคœाเคं।

This perception, however, is gradually shifting as global startup ecosystems mature and innovation becomes synonymous with progress. เคนाเคฒाँเค•ि, เคฏเคน เคงाเคฐเคฃा เคงीเคฐे-เคงीเคฐे เคฌเคฆเคฒ เคฐเคนी เคนै เค•्เคฏोंเค•ि เคตैเคถ्เคตिเค• เคธ्เคŸाเคฐ्เคŸเค…เคช เค‡เค•ोเคธिเคธ्เคŸเคฎ เคชเคฐिเคชเค•्เคต เคนो เคฐเคนे เคนैं เค”เคฐ เคจเคตाเคšाเคฐ เคช्เคฐเค—เคคि เค•ा เคชเคฐ्เคฏाเคฏ เคฌเคจ เคฐเคนा เคนै।

The real decision, therefore, lies not in which path is superior but in aligning one's temperament, values, and long-term goals with the demands of each route. เค‡เคธเคฒिเค, เคตाเคธ्เคคเคตिเค• เคจिเคฐ्เคฃเคฏ เค‡เคธ เคฌाเคค เคฎें เคจเคนीं เคนै เค•ि เค•ौเคจ เคธा เคฐाเคธ्เคคा เคฌेเคนเคคเคฐ เคนै, เคฌเคฒ्เค•ि เค•िเคธी เค•े เคธ्เคตเคญाเคต, เคฎूเคฒ्เคฏों เค”เคฐ เคฆीเคฐ्เค˜เค•ाเคฒिเค• เคฒเค•्เคท्เคฏों เค•ो เคช्เคฐเคค्เคฏेเค• เคฎाเคฐ्เค— เค•ी เคฎांเค—ों เค•े เคธाเคฅ เคœोเคก़เคจे เคฎें เคนै।

Entrepreneurship may offer liberation, but it is not without sacrifice. เค‰เคฆ्เคฏเคฎिเคคा เคฎुเค•्เคคि เคช्เคฐเคฆाเคจ เค•เคฐ เคธเค•เคคी เคนै, เคฒेเค•िเคจ เคฏเคน เคฌिเคจा เคค्เคฏाเค— เค•े เคจเคนीं เคนै।

Employment may provide security, but it can come at the cost of creative constraint. เคฐोเคœเค—ाเคฐ เคธुเคฐเค•्เคทा เคช्เคฐเคฆाเคจ เค•เคฐ เคธเค•เคคा เคนै, เคฒेเค•िเคจ เคฏเคน เคฐเคšเคจाเคค्เคฎเค• เคฌाเคงा เค•ी เค•ीเคฎเคค เคชเคฐ เคฎिเคฒ เคธเค•เคคा เคนै।

A reflective, context-aware approach—not blind aspiration—is essential for navigating this professional crossroads. เคเค• เคšिंเคคเคจเคถीเคฒ, เคธंเคฆเคฐ्เคญ-เคœाเค—เคฐूเค• เคฆृเคท्เคŸिเค•ोเคฃ - เคจ เค•ि เค…ंเคงी เค†เค•ांเค•्เคทा - เค‡เคธ เคชेเคถेเคตเคฐ เคšौเคฐाเคนे เค•ो เคชाเคฐ เค•เคฐเคจे เค•े เคฒिเค เค†เคตเคถ्เคฏเค• เคนै।

Q.No: 15
Read the following passage and answer the questions based on the passage:
According to the passage, which quality is most crucial for entrepreneurs?
เค—เคฆ्เคฏांเคถ เค•े เค…เคจुเคธाเคฐ, เค‰เคฆ्เคฏเคฎिเคฏों เค•े เคฒिเค เค•ौเคจ เคธा เค—ुเคฃ เคธเคฌเคธे เคฎเคนเคค्เคตเคชूเคฐ्เคฃ เคนै?
1. Obedienceเค†เคœ्เคžाเค•ाเคฐिเคคा
2. Resilienceเคฒเคšीเคฒाเคชเคจ / เคฎुเคถ्เค•िเคฒों เคธे เค‰เคฌเคฐเคจे เค•ी เค•्เคทเคฎเคคा
3. Delegationเค…เคงिเค•ाเคฐ เคธौंเคชเคจा
4. Conformityเค…เคจुเคฐूเคชเคคा
Correct Answer / เคธเคนी เค‰เคค्เคคเคฐ: Resilience (เคฒเคšीเคฒाเคชเคจ / เคฎुเคถ्เค•िเคฒों เคธे เค‰เคฌเคฐเคจे เค•ी เค•्เคทเคฎเคคा)
๐Ÿ“ Description: 4 New Practice Questions (4 เคจเค เค…เคญ्เคฏाเคธ เคช्เคฐเคถ्เคจ)
Q1: What is the synonym of 'Resilience'?
Ans: Flexibility / Toughness [เคฒเคšीเคฒाเคชเคจ / เคฎเคœเคฌूเคคी]
Q2: What is the antonym of 'Obedience'?
Ans: Defiance / Rebellion [เค…เคตเคœ्เคžा / เคตिเคฆ्เคฐोเคน]
Q3: What does 'Entrepreneur' mean?
Ans: A person who starts a business taking financial risks. [เค‰เคฆ्เคฏเคฎी]
Q4: What does 'Conformity' mean?
Ans: Compliance with standards or rules. [เคจिเคฏเคฎों เค•ा เคชाเคฒเคจ]
Q.No: 16
Why is employment often psychologically comforting, as per the passage?
เค—เคฆ्เคฏांเคถ เค•े เค…เคจुเคธाเคฐ, เคฐोเคœเค—ाเคฐ เค…เค•्เคธเคฐ เคฎเคจोเคตैเคœ्เคžाเคจिเค• เคฐूเคช เคธे เค†เคฐाเคฎเคฆाเคฏเค• เค•्เคฏों เคนोเคคा เคนै?
1. It allows for flexible innovationเคฏเคน เคฒเคšीเคฒे เคจเคตाเคšाเคฐ (innovation) เค•ी เค…เคจुเคฎเคคि เคฆेเคคा เคนै
2. It eliminates the need for competitionเคฏเคน เคช्เคฐเคคिเคธ्เคชเคฐ्เคงा เค•ी เค†เคตเคถ्เคฏเค•เคคा เค•ो เคธเคฎाเคช्เคค เค•เคฐเคคा เคนै
3. It provides hierarchy and reduced riskเคฏเคน เคชเคฆाเคจुเค•्เคฐเคฎ (hierarchy) เค”เคฐ เค•เคฎ เคœोเค–िเคฎ เคช्เคฐเคฆाเคจ เค•เคฐเคคा เคนै
4. It ensures rapid promotionsเคฏเคน เคคेเคœी เคธे เคชเคฆोเคจ्เคจเคคि เคธुเคจिเคถ्เคšिเคค เค•เคฐเคคा เคนै
Correct Answer / เคธเคนी เค‰เคค्เคคเคฐ: It provides hierarchy and reduced risk (เคฏเคน เคชเคฆाเคจुเค•्เคฐเคฎ เค”เคฐ เค•เคฎ เคœोเค–िเคฎ เคช्เคฐเคฆाเคจ เค•เคฐเคคा เคนै)
๐Ÿ“ Description: 4 New Practice Questions (4 เคจเค เค…เคญ्เคฏाเคธ เคช्เคฐเคถ्เคจ)
Q1: Meaning of 'Psychologically'?
Ans: Related to the mental and emotional state [เคฎเคจोเคตैเคœ्เคžाเคจिเค• เคฐूเคช เคธे]
Q2: Meaning of 'Hierarchy'?
Ans: A system of ranking [เคชเคฆाเคจुเค•्เคฐเคฎ / เคชเคฆ-เคต्เคฏเคตเคธ्เคฅा]
Q3: Antonym of 'Reduced'?
Ans: Increased [เคฌเคข़ा เคนुเค†]
Q4: Synonym of 'Comforting'?
Ans: Soothing / Reassuring [เค†เคฐाเคฎเคฆाเคฏเค• / เคธांเคค्เคตเคจा เคฆेเคจे เคตाเคฒा]
Q.No: 17
How does the passage describe societal views toward entrepreneurship?
เค—เคฆ्เคฏांเคถ เค‰เคฆ्เคฏเคฎिเคคा เค•े เคช्เคฐเคคि เคธाเคฎाเคœिเค• เคฆृเคท्เคŸिเค•ोเคฃ เค•ा เคตเคฐ्เคฃเคจ เค•ैเคธे เค•เคฐเคคा เคนै?
1. Always supportiveเคนเคฎेเคถा เคธเคนाเคฏเค•
2. Unanimously dismissiveเคธเคฐ्เคตเคธเคฎ्เคฎเคคि เคธे เค–ाเคฐिเคœ เค•เคฐเคจे เคตाเคฒा
3. Overwhelmingly negativeเค…เคค्เคฏเคงिเค• เคจเค•ाเคฐाเคค्เคฎเค•
4. Skeptical until proven successfulเคธเคซเคฒ เคธाเคฌिเคค เคนोเคจे เคคเค• เคธंเคฆेเคนाเคธ्เคชเคฆ (เคถเค• เค•เคฐเคจे เคตाเคฒा)
Correct Answer / เคธเคนी เค‰เคค्เคคเคฐ: Skeptical until proven successful (เคธเคซเคฒ เคธाเคฌिเคค เคนोเคจे เคคเค• เคธंเคฆेเคนाเคธ्เคชเคฆ)
๐Ÿ“ Description: 4 New Practice Questions (4 เคจเค เค…เคญ्เคฏाเคธ เคช्เคฐเคถ्เคจ)
Q1: Meaning of 'Skeptical'?
Ans: Doubtful [เคธंเคฆेเคนเคตाเคฆी]
Q2: Synonym of 'Unanimously'?
Ans: Collectively / All together [เคธเคฐ्เคตเคธเคฎ्เคฎเคคि เคธे]
Q3: Antonym of 'Dismissive'?
Ans: Receptive / Welcoming [เคธ्เคตीเค•ाเคฐ เค•เคฐเคจे เคตाเคฒा]
Q4: Meaning of 'Societal'?
Ans: Relating to society [เคธाเคฎाเคœिเค•]
Q.No: 18
What is implied by "absence of assured income" in the context of entrepreneurship?
เค‰เคฆ्เคฏเคฎिเคคा เค•े เคธंเคฆเคฐ्เคญ เคฎें "เคธुเคจिเคถ्เคšिเคค เค†เคฏ เค•ी เค…เคจुเคชเคธ्เคฅिเคคि" (absence of assured income) เคธे เค•्เคฏा เคคाเคค्เคชเคฐ्เคฏ เคนै?
1. Entrepreneurs always work voluntarilyเค‰เคฆ्เคฏเคฎी เคนเคฎेเคถा เคธ्เคตेเคš्เค›ा เคธे เค•ाเคฎ เค•เคฐเคคे เคนैं
2. No fixed salary or stable cash flowเค•ोเคˆ เคจिเคถ्เคšिเคค เคตेเคคเคจ เคฏा เคธ्เคฅिเคฐ เคจเค•เคฆी เคช्เคฐเคตाเคน เคจเคนीं
3. Profits are guaranteed from startเคถुเคฐुเค†เคค เคธे เคฎुเคจाเคซे เค•ी เค—ाเคฐंเคŸी เคนै
4. Income is controlled by the governmentเค†เคฏ เคธเคฐเค•ाเคฐ เคฆ्เคตाเคฐा เคจिเคฏंเคค्เคฐिเคค เคนोเคคी เคนै
Correct Answer / เคธเคนी เค‰เคค्เคคเคฐ: No fixed salary or stable cash flow (เค•ोเคˆ เคจिเคถ्เคšिเคค เคตेเคคเคจ เคฏा เคธ्เคฅिเคฐ เคจเค•เคฆी เคช्เคฐเคตाเคน เคจเคนीं)
๐Ÿ“ Description: 4 New Practice Questions (4 เคจเค เค…เคญ्เคฏाเคธ เคช्เคฐเคถ्เคจ)
Q1: Synonym of 'Assured'?
Ans: Guaranteed / Certain [เคธुเคจिเคถ्เคšिเคค]
Q2: Meaning of 'Voluntarily'?
Ans: By one's own free will [เคธ्เคตेเคš्เค›ा เคธे]
Q3: What does 'Cash flow' mean in business?
Ans: Movement of money in and out [เคจเค•เคฆी เคช्เคฐเคตाเคน]
Q4: Antonym of 'Absence'?
Ans: Presence [เค‰เคชเคธ्เคฅिเคคि]
Q.No: 19
What does the word "dichotomy" in the passage most nearly mean?
เค—เคฆ्เคฏांเคถ เคฎें เคถเคฌ्เคฆ "dichotomy" เค•ा เคธเคฌเคธे เคจिเค•เคŸเคคเคฎ เค…เคฐ्เคฅ เค•्เคฏा เคนै?
1. A shared understandingเคเค• เคธाเคा เคธเคฎเค
2. A mutual advantageเคเค• เคชाเคฐเคธ्เคชเคฐिเค• เคฒाเคญ
3. A clear division between two contrasting thingsเคฆो เคตिเคชเคฐीเคค เคšीเคœों เค•े เคฌीเคš เคเค• เคธ्เคชเคท्เคŸ เคตिเคญाเคœเคจ (เคฆ्เคตिเคญाเคœเคจ)
4. A repeated patternเคเค• เคฆोเคนเคฐाเคฏा เค—เคฏा เคชैเคŸเคฐ्เคจ
Correct Answer / เคธเคนी เค‰เคค्เคคเคฐ: A clear division between two contrasting things (เคฆो เคตिเคชเคฐीเคค เคšीเคœों เค•े เคฌीเคš เคเค• เคธ्เคชเคท्เคŸ เคตिเคญाเคœเคจ)
๐Ÿ“ Description: 4 New Practice Questions (4 เคจเค เค…เคญ्เคฏाเคธ เคช्เคฐเคถ्เคจ)
Q1: Synonym of 'Contrasting'?
Ans: Differing / Opposite [เคตिเคชเคฐीเคค]
Q2: Meaning of 'Mutual'?
Ans: Held in common by two or more parties [เคชाเคฐเคธ्เคชเคฐिเค• / เค†เคชเคธी]
Q3: What is a 'Paradigm'?
Ans: A typical example or pattern of something [เคฎिเคธाเคฒ / เคช्เคฐเคคिเคฎाเคจ]
Q4: Synonym of 'Division'?
Ans: Separation / Split [เคตिเคญाเคœเคจ]
Q.No: 20
Choose the most suitable option to replace the highlighted part of the sentence:
He is looking forward to meet you soon.
เคตाเค•्เคฏ เค•े เคนाเค‡เคฒाเค‡เคŸ เค•िเค เค—เค เคญाเค— เค•ो เคฌเคฆเคฒเคจे เค•े เคฒिเค เคธเคฌเคธे เค‰เคชเคฏुเค•्เคค เคตिเค•เคฒ्เคช เคšुเคจें:
เคตเคน เคœเคฒ्เคฆ เคนी เค†เคชเคธे เคฎिเคฒเคจे เค•े เคฒिเค เค‰เคค्เคธुเค• เคนै।
1. to meeting you soonเค†เคชเคธे เคœเคฒ्เคฆ เคนी เคฎिเคฒเคจे เค•े เคฒिเค (เคต्เคฏाเค•เคฐเคฃ เค•े เค…เคจुเคธाเคฐ เคธเคนी)
2. for meeting you(เค—เคฒเคค เค—्เคฐाเคฎเคฐ)
3. meeting you(เค—เคฒเคค เค—्เคฐाเคฎเคฐ)
4. to have met you(เค—เคฒเคค เค—्เคฐाเคฎเคฐ)
Correct Answer / เคธเคนी เค‰เคค्เคคเคฐ: to meeting you soon ('look forward to' เค•े เคฌाเคฆ เคนเคฎेเคถा Verb+ing / Gerund เค†เคคा เคนै)
๐Ÿ“ Description: 4 New Practice Questions (4 เคจเค เค…เคญ्เคฏाเคธ เคช्เคฐเคถ्เคจ)
Q1: I am used to (wake/waking) up early.
Ans: waking (used to + V-ing)
Q2: She is addicted to (smoke/smoking).
Ans: smoking (addicted to + V-ing)
Q3: He is prone to (make/making) mistakes.
Ans: making (prone to + V-ing)
Q4: With a view to (help/helping) the poor.
Ans: helping (With a view to + V-ing)
Q.No: 21
Choose the most suitable option to replace the highlighted part of the sentence:
The judge declared the prisoner as guilty.
เคตाเค•्เคฏ เค•े เคนाเค‡เคฒाเค‡เคŸ เค•िเค เค—เค เคญाเค— เค•ो เคฌเคฆเคฒเคจे เค•े เคฒिเค เคธเคฌเคธे เค‰เคชเคฏुเค•्เคค เคตिเค•เคฒ्เคช เคšुเคจें:
เคจ्เคฏाเคฏाเคงीเคถ เคจे เค•ैเคฆी เค•ो เคฆोเคทी เค•े เคฐूเคช เคฎें เค˜ोเคทिเคค เค•िเคฏा।
1. guilty forเค•े เคฒिเค เคฆोเคทी
2. guiltyเคฆोเคทी (เคธเคนी เคตिเค•เคฒ्เคช)
3. as being guiltyเคฆोเคทी เคนोเคจे เค•े เคฐूเคช เคฎें
4. guilty to crimeเค…เคชเคฐाเคง เค•े เคช्เคฐเคคि เคฆोเคทी
Correct Answer / เคธเคนी เค‰เคค्เคคเคฐ: guilty (declare เค•े เคฌाเคฆ 'as' เค•ा เคช्เคฐเคฏोเค— เคจเคนीं เคนोเคคा เคนै)
๐Ÿ“ Description: 4 New Practice Questions (4 เคจเค เค…เคญ्เคฏाเคธ เคช्เคฐเคถ्เคจ)
Q1: We elected him (as chairman / chairman).
Ans: chairman (No 'as' after elect)
Q2: They named the baby (as John / John).
Ans: John (No 'as' after name)
Q3: She considers him (as a fool / a fool).
Ans: a fool (No 'as' after consider)
Q4: He was appointed (as manager / manager).
Ans: manager (No 'as' after appoint)
Q.No: 22
A sentence is provided in direct speech. From the four given options, choose the one that most accurately conveys the sentence in its corresponding indirect speech.
Ravi said, "I like this pen."
เคเค• เคตाเค•्เคฏ Direct Speech เคฎें เคฆिเคฏा เค—เคฏा เคนै। เคธเคนी Indirect Speech เคšुเคจें:
เคฐเคตि เคจे เค•เคนा, "เคฎुเคे เคฏเคน เคชेเคจ เคชเคธंเคฆ เคนै।"
1. Ravi said he liked that pen.เคฐเคตि เคจे เค•เคนा เค•ि เค‰เคธे เคตเคน เคชेเคจ เคชเคธंเคฆ เคฅा। (เคธเคนी)
2. Ravi said he like that pen.(เค—เคฒเคค เค—्เคฐाเคฎเคฐ)
3. Ravi said he liked this pen.(this เค•ो that เคฎें เคจเคนीं เคฌเคฆเคฒा เค—เคฏा)
4. Ravi said he likes that pen.(Tense เคจเคนीं เคฌเคฆเคฒा เค—เคฏा)
Correct Answer / เคธเคนी เค‰เคค्เคคเคฐ: Ravi said he liked that pen. ('this' เคฌเคฆเคฒเคคा เคนै 'that' เคฎें, เค”เคฐ Present Tense 'like' เคฌเคฆเคฒเคคा เคนै Past Tense 'liked' เคฎें)
๐Ÿ“ Description: 4 New Practice Questions (4 เคจเค เค…เคญ्เคฏाเคธ เคช्เคฐเคถ्เคจ)
Q1: Indirect: He said, "I am happy today."
Ans: He said that he was happy that day.
Q2: Indirect: She said, "I will go tomorrow."
Ans: She said that she would go the next day.
Q3: Indirect: "I can do this," Ram said.
Ans: Ram said that he could do that.
Q4: Indirect: "We have won," they said.
Ans: They said that they had won.
Q.No: 23
A sentence is provided in indirect speech. From the four given options, choose the one that most accurately conveys the sentence in its corresponding direct speech.
The judge said that justice must be served at any cost.
เคเค• เคตाเค•्เคฏ Indirect Speech เคฎें เคฆिเคฏा เค—เคฏा เคนै। เคธเคนी Direct Speech เคšुเคจें:
เคจ्เคฏाเคฏाเคงीเคถ เคจे เค•เคนा เค•ि เคจ्เคฏाเคฏ เค•िเคธी เคญी เค•ीเคฎเคค เคชเคฐ เคฎिเคฒเคจा เคšाเคนिเค।
1. "Justice should be served at any cost," said the judge."เคจ्เคฏाเคฏ เค•िเคธी เคญी เค•ीเคฎเคค เคชเคฐ เคฎिเคฒเคจा เคšाเคนिเค (should)," เคจ्เคฏाเคฏाเคงीเคถ เคจे เค•เคนा।
2. "Justice must be served at any cost," the judge said."เคจ्เคฏाเคฏ เค•िเคธी เคญी เค•ीเคฎเคค เคชเคฐ เคฎिเคฒเคจा เคนी เคšाเคนिเค (must)," เคจ्เคฏाเคฏाเคงीเคถ เคจे เค•เคนा। (เคธเคนी)
3. "We serve justice at any cost," said the judge."เคนเคฎ เค•िเคธी เคญी เค•ीเคฎเคค เคชเคฐ เคจ्เคฏाเคฏ เค•เคฐเคคे เคนैं," เคจ्เคฏाเคฏाเคงीเคถ เคจे เค•เคนा।
4. "One must serve justice," the judge said."เค•िเคธी เค•ो เคจ्เคฏाเคฏ เค•เคฐเคจा เคšाเคนिเค," เคจ्เคฏाเคฏाเคงीเคถ เคจे เค•เคนा।
Correct Answer / เคธเคนी เค‰เคค्เคคเคฐ: "Justice must be served at any cost," the judge said. ('must' เค…เค•्เคธเคฐ indirect เคฎें เคจเคนीं เคฌเคฆเคฒเคคा เคนै, เค‡เคธเคฒिเค direct เคฎें เคญी 'must' เคนी เคฐเคนेเค—ा)
๐Ÿ“ Description: 4 New Practice Questions (4 เคจเค เค…เคญ्เคฏाเคธ เคช्เคฐเคถ्เคจ)
Q1: Direct: He said that he might come.
Ans: He said, "I may come."
Q2: Direct: She said that the sun rises in the east.
Ans: She said, "The sun rises in the east." (Universal truth)
Q3: Direct: They asked where I lived.
Ans: They said to me, "Where do you live?"
Q4: Direct: He ordered me to open the door.
Ans: He said to me, "Open the door."
Q.No: 24
Rearrange the following sentences to form a coherent paragraph:
1. The rapid spread of misinformation and disinformation on social media platforms represents a major challenge to public discourse.
2. This method involves a systematic verification of facts, claims, and sources to provide a credible assessment of accuracy.
3. This phenomenon can erode public trust in news sources and undermine informed decision-making in a democratic society.
4. As a result, professional fact-checking organizations have emerged as a critical line of defense against the proliferation of false narratives.
เคเค• เคธुเคธंเค—เคค เคชैเคฐाเค—्เคฐाเคซ เคฌเคจाเคจे เค•े เคฒिเค เคจिเคฎ्เคจเคฒिเค–िเคค เคตाเค•्เคฏों เค•ो เคชुเคจเคฐ्เคต्เคฏเคตเคธ्เคฅिเคค เค•เคฐें:
1. เคธोเคถเคฒ เคฎीเคกिเคฏा เคช्เคฒेเคŸเคซॉเคฐ्เคฎ เคชเคฐ เค—เคฒเคค เคธूเคšเคจाเค“ं เค”เคฐ เคฆुเคท्เคช्เคฐเคšाเคฐ เค•ा เคคेเคœी เคธे เคช्เคฐเคธाเคฐ เคธाเคฐ्เคตเคœเคจिเค• เคตिเคฎเคฐ्เคถ เค•े เคฒिเค เคเค• เคฌเคก़ी เคšुเคจौเคคी เคนै।
2. เค‡เคธ เคชเคฆ्เคงเคคि เคฎें เคธเคŸीเค•เคคा เค•ा เคตिเคถ्เคตเคธเคจीเคฏ เคฎूเคฒ्เคฏांเค•เคจ เคช्เคฐเคฆाเคจ เค•เคฐเคจे เค•े เคฒिเค เคคเคฅ्เคฏों, เคฆाเคตों เค”เคฐ เคธ्เคฐोเคคों เค•ा เคต्เคฏเคตเคธ्เคฅिเคค เคธเคค्เคฏाเคชเคจ เคถाเคฎिเคฒ เคนै।
3. เคฏเคน เค˜เคŸเคจा เคธเคฎाเคšाเคฐ เคธ्เคฐोเคคों เคฎें เคœเคจเคคा เค•े เคตिเคถ्เคตाเคธ เค•ो เค•เคฎ เค•เคฐ เคธเค•เคคी เคนै เค”เคฐ เคฒोเค•เคคांเคค्เคฐिเค• เคธเคฎाเคœ เคฎें เคธूเคšिเคค เคจिเคฐ्เคฃเคฏ เคฒेเคจे เค•ो เค•เคฎเคœोเคฐ เค•เคฐ เคธเค•เคคी เคนै।
4. เคชเคฐिเคฃाเคฎเคธ्เคตเคฐूเคช, เคชेเคถेเคตเคฐ เคคเคฅ्เคฏ-เคœांเคš (fact-checking) เคธंเค—เค เคจ เคूเค ी เค•เคนाเคจिเคฏों เค•े เคช्เคฐเคธाเคฐ เค•े เค–िเคฒाเคซ เคฐเค•्เคทा เค•ी เคเค• เคฎเคนเคค्เคตเคชूเคฐ्เคฃ เคชंเค•्เคคि เค•े เคฐूเคช เคฎें เค‰เคญเคฐे เคนैं।
1. 2, 1, 4, 3
2. 3, 1, 2, 4
3. 1, 3, 4, 2(เคธเคนी เค•्เคฐเคฎ)
4. 1, 4, 2, 3
Correct Answer / เคธเคนी เค‰เคค्เคคเคฐ: 1, 3, 4, 2 (เคตाเค•्เคฏ 1 เคธเคฎเคธ्เคฏा เคฌเคคाเคคा เคนै, 3 เค‰เคธ 'phenomenon' เค•ा เค…เคธเคฐ เคฌเคคाเคคा เคนै, 4 'As a result' เคธเคฎाเคงाเคจ เคฌเคคाเคคा เคนै, เค”เคฐ 2 เค‰เคธ เคธเคฎाเคงाเคจ เค•ा 'method' เคธเคฎเคाเคคा เคนै।)
๐Ÿ“ Description: 4 New Practice Questions (Para Jumbles Tips) (4 เคจเค เค…เคญ्เคฏाเคธ เคช्เคฐเคถ्เคจ)
Q1: Trick to find the first sentence?
Ans: Look for an independent statement introducing a noun/topic. [เคธंเคœ्เคžा/เคตिเคทเคฏ เค•ा เคชเคฐिเคšเคฏ เคฆेเคจे เคตाเคฒा เคธ्เคตเคคंเคค्เคฐ เคตाเค•्เคฏ เค–ोเคœें।]
Q2: How to link sentences?
Ans: Find pronoun linkages (He, She, It, This) connecting to a previous noun. [เคธเคฐ्เคตเคจाเคฎ เคฒिंเค• เค–ोเคœें]
Q3: What indicates a conclusion?
Ans: Words like: Therefore, As a result, Hence, Thus, Finally. [เคจिเคท्เค•เคฐ्เคท เคฌเคคाเคจे เคตाเคฒे เคถเคฌ्เคฆ]
Q4: What indicates continuation?
Ans: Words like: Moreover, In addition, Also, Furthermore. [เคจिเคฐंเคคเคฐเคคा เคฌเคคाเคจे เคตाเคฒे เคถเคฌ्เคฆ]
Q.No: 25
Rearrange the following sentences to form a coherent paragraph:
1. It is a process that involves the systematic and objective investigation of a subject to discover new facts or to confirm existing ones.
2. Research is a foundational pillar of academic and scientific progress.
3. This can be either theoretical, aiming to expand knowledge, or applied, seeking to solve a practical problem.
4. The findings of this investigation are then documented and peer-reviewed to ensure validity and credibility.
เคเค• เคธुเคธंเค—เคค เคชैเคฐाเค—्เคฐाเคซ เคฌเคจाเคจे เค•े เคฒिเค เคจिเคฎ्เคจเคฒिเค–िเคค เคตाเค•्เคฏों เค•ो เคชुเคจเคฐ्เคต्เคฏเคตเคธ्เคฅिเคค เค•เคฐें:
1. เคฏเคน เคเค• เคเคธी เคช्เคฐเค•्เคฐिเคฏा เคนै เคœिเคธเคฎें เคจเค เคคเคฅ्เคฏों เค•ी เค–ोเคœ เคฏा เคฎौเคœूเคฆा เคคเคฅ्เคฏों เค•ी เคชुเคท्เคŸि เค•เคฐเคจे เค•े เคฒिเค เค•िเคธी เคตिเคทเคฏ เค•ी เคต्เคฏเคตเคธ्เคฅिเคค เค”เคฐ เค‰เคฆ्เคฆेเคถ्เคฏเคชूเคฐ्เคฃ เคœांเคš เคถाเคฎिเคฒ เคนै।
2. เค…เคจुเคธंเคงाเคจ (Research) เคถैเค•्เคทเคฃिเค• เค”เคฐ เคตैเคœ्เคžाเคจिเค• เคช्เคฐเค—เคคि เค•ा เคเค• เคฎूเคฒเคญूเคค เคธ्เคคंเคญ เคนै।
3. เคฏเคน เคœ्เคžाเคจ เค•ा เคตिเคธ्เคคाเคฐ เค•เคฐเคจे เค•े เค‰เคฆ्เคฆेเคถ्เคฏ เคธे เคธैเคฆ्เคงांเคคिเค• เคนो เคธเค•เคคा เคนै, เคฏा เคต्เคฏाเคตเคนाเคฐिเค• เคธเคฎเคธ्เคฏा เค•ो เคนเคฒ เค•เคฐเคจे เค•ी เคฎांเค— เค•เคฐเคคे เคนुเค เคฒाเค—ू เค•िเคฏा เคœा เคธเค•เคคा เคนै।
4. เค‡เคธ เคœांเคš เค•े เคจिเคท्เค•เคฐ्เคทों เค•ो เคซिเคฐ เคช्เคฐเคฒेเค–िเคค (documented) เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै เค”เคฐ เคตैเคงเคคा เค”เคฐ เคตिเคถ्เคตเคธเคจीเคฏเคคा เคธुเคจिเคถ्เคšिเคค เค•เคฐเคจे เค•े เคฒिเค เคธाเคฅिเคฏों เคฆ्เคตाเคฐा เคธเคฎीเค•्เคทा เค•ी เคœाเคคी เคนै।
1. 2, 1, 3, 4(เคธเคนी เค•्เคฐเคฎ)
2. 1, 2, 4, 3
3. 4, 3, 2, 1
4. 3, 4, 1, 2
Correct Answer / เคธเคนी เค‰เคค्เคคเคฐ: 2, 1, 3, 4 (เคตाเค•्เคฏ 2 'Research' เค•ा เคชเคฐिเคšเคฏ เคฆेเคคा เคนै, เคตाเค•्เคฏ 1 'It is' เค•เคนเค•เคฐ เค‰เคธे เคธเคฎเคाเคคा เคนै, เคตाเค•्เคฏ 3 เค‡เคธเค•े เคช्เคฐเค•ाเคฐ (theoretical/applied) เคฌเคคाเคคा เคนै, เค”เคฐ เคตाเค•्เคฏ 4 เค‡เคธเค•े เค…ंเคค (findings) เค•े เคฌाเคฐे เคฎें เคฌเคคाเคคा เคนै।)
๐Ÿ“ Description: 4 New Practice Questions (4 เคจเค เค…เคญ्เคฏाเคธ เคช्เคฐเคถ्เคจ)
Q1: A: Tree fell. B: Storm came. C: Road blocked.
Ans: B - A - C [เคคूเคซाเคจ เค†เคฏा - เคชेเคก़ เค—िเคฐा - เคธเคก़เค• เคœाเคฎ เคนुเคˆ]
Q2: A: He took medicine. B: He felt sick. C: He went to doctor.
Ans: B - C - A [เคฌीเคฎाเคฐ เคนुเค† - เคกॉเค•्เคŸเคฐ เค•े เคชाเคธ เค—เคฏा - เคฆเคตा เคฒी]
Q3: A: Exam finished. B: Result declared. C: Students gave exam.
Ans: C - A - B [เคชเคฐीเค•्เคทा เคฆी - เค–เคค्เคฎ เคนुเคˆ - เคฐिเคœเคฒ्เคŸ เค†เคฏा]
Q4: A: Seed planted. B: Tree grew. C: Watered daily.
Ans: A - C - B [เคฌीเคœ เคฌोเคฏा - เคชाเคจी เคฆिเคฏा - เคชेเคก़ เคฌเคข़ा]